![]() |
| |
|
|
|
|
||||
|
||||
Lajme nga formula 1
Kimi Raikonen paralajmėroi dje rivalėt e tij se nuk duhet tė presin asnjė lloj ngopjeje nga ana e tij kėtė sezon, duke pretenduar se ai nuk do tė kėnaqet kurrsesi vetėm me njė titull botėror nė karrierėn e tij nė Formula 1. Piloti finlandez i Ferrarit ėshtė kampioni i botės nė fuqi, pasi e fitoi titullin e vjetshėm pas finales tepėr dramatike tė sezonit nė Ēmimin e Madh tė Brazilit, kur ia rrėmbeu atė britanikut tė MekLaren-Mercedesit, Luis Hemilton, pėr njė pikė tė vetme. Por ndėrsa njė pjesė e pilotėve shpresojnė qė Raikoneni tė mos jetė mė aq i etur pėr sukses sa njė vit mė parė, kur kishte vetėm dy vende tė dyta nė CV-nė e tij nė Formula 1, vetė finlandezi i ka patalajmėruar ata se ėshtė mė i vendosur se kurrė pėr tė bėrė sėrish atė qė bėri nė sezonin 2007, pra tė fitojė Botėrorin. Njė titull ėshtė mė mirė se asnjė, por, sigurisht, unė dua shumė mė tepėr se kaq, tha Raikonen tė hėnėn. Tė gjithė ata qė mendojnė se mund tė jem kėnaqur me kaq, gabohen rėndė. Sigurisht, e di shumė mirė se nuk do tė jetė e lehtė tė konfirmohem, por ne e fillojmė kėtė sezon me objektivin pėr tė fituar njė tjetėr titull pilotėsh, pasi ēdo pozicioniim tjetėr nė kampionat do tė ishte njė zhėgnjim i madh. Dhe pėr tė evituar kėtė zhgėnjim ne po punojmė me gjithė forcat tona pėr tė qenė sa mė tė pėrgatitur pėr sezonin e ri.
|
|
|
||||
|
||||
|
Sezoni 2008 i F.1 nuk ka filluar ende, por Heiki Kovalainen e ka paralajmėruar shokun e tij te MekLareni, Heiki Kovalainen se duhet tė presė njė betejė tė ashpėr. Kovalaineni u bashkua me MekLarenin pas sezonit tė debutimit me Renonė, por pa treguar ende potencialin e tij tė madh. Megjithatė, te MekLareni ai do tė ketė shansin ta bėjė kėtė, madje duke thyer shokun e skuadrės dhe, pse jo, duke fituar edhe titullin botėror. Vitin e kaluar mėsova shumė. Starti nuk ishte aspak i mirė, por pas asaj goditjeje e rrita nivelin tim nė maksimum. Ishte shumė e rėndėsishme tė bashkėpunoja me skuadrėn pėr tė kuptuar pse isha i ngadaltė nė garat e para dhe pasi hyra nė detaje nisa tė paraqitesha mė mirė, tha finlandezi. Tani synimi im ėshtė tė fitoj titullin botėror. Besoj se mund ta thyej Luisin nė pistė. Skuadra na garanton tė njėjtėn makinė, mua mė duhet vetėm tė punoj, ndaj mendoj se e kam njė shans. Luisi vjet tėrhoqi shumė vėmendje mbi veten, pasi pėr pak desh fitoi titullin, por nėse kėtė do ta bėja unė sivjet, atėherė vėmendja do tė kthehej nga unė.
|
|
|
||||
|
||||
|
Luis Hemiltoni deklaroi se do tė blejė shtėpi tė reja pėr prindėrit e tij tė divorcuar, pasi rinovoi kontratėn e tij me MekLarenin, duke pėrfituar miliona dollarė prej saj. Skuadra angleze deklaroi tė premten se 23-vjeēari ka pėrfituar njė rinovim me pėrfitime tė mėdha ekonomike, pasi fitoi 700 000 dollarė plus bonusin e pikėve nė sezonin e tij tė parė nė F.1, 2007. Sipas lajmeve nėpėr media, Luisi tashmė do tė pėrfitojė mė shumė se 27 milionė dollarė pėr sezon deri nė 2012-n. Dhe i pyetur nga gazeta gjermane Bild am Sonntag pėr planet qė ka pėr shpenzimin e pasurisė sė madhe, ai u pėrgjigj: Nuk mė duhet shumė pėr tė qenė i lumtur. Mercedesi mė jep njė makinė rruge, dhe rrobat dhe orat i marr nga sponsorėt. E vetmja gjė pėr tė cilėn kam nevojė ėshtė ushqimi! Ai hodhi poshtė idenė se mund tė bėjė ēarti tė ēmendura me vajza. Absolutisht jo, u pėrgjigj Hemiltoni. Jam i pėrqendruar nė realizimin e ėndrrės sime pėr tu bėrė kampion bote nė F.1. Do tė doja tė bleja njė shtėpi pėr babanė dhe mamanė time. Ata kanė bėrė gjithēka pėr mua, dhe tani mund tė filloj mė nė fund tu kthej diēka. Hemiltoni mohoi gjithashtu faktin se babai i tij Antoni kishte rritur shumė pėrfitimet e tij vjetore, pasi kishte folur edhe me ekipe rivale nė F.1. Jo, nuk ka pasur asnjė tratativė, pėrveē se me bosėt e mi, pėrfundoi ai. Babai im ka punuar shumė pėr kėtė, dhe unė kam punuar fort nė makinė. Unė dua tė jem te MekLareni, sepse kėtu ndihem si nė shtėpinė time, ndaj nuk kam pse bisedoj me tė tjerė.
|
|
|
||||
|
||||
|
Najxhėll Stepni, ish-tekniku i Ferrarit nė qendėr tė skandalit tė spiunazhit tė 2007-s nė avantazh tė MekLarenit, ka akuzuar skuadrėn britanike se i ka pėrdorur nė mėnyrė tė ekzagjeruar informacionet qė ai i kishte dhėnė nė mėnyrė tė paligjshme. Dikush i pėrdori ato informacione shumė mė tepėr se sa kisha menduar unė. Nuk duhet ta kishin bėrė kėtė nė njė mėnyrė tė tillė, deklaroi Stepni pėr Sky Sports. Nuk ndihem pėrgjegjės pėr pikėn ku degjeneruan gjėrat.
Pasojat - Stepni u pushua nga Ferrari pėr transmetimin e tė dhėnave sekrete tek kolegu i tij te MekLaren-Mercedesi, Majk Kohlan. Madje MekLareni, kohėt e fundit, i paraqiti ndjesėn Ferrarit pėr veprimet e bėra nė 2007-n, veprime qė sollėn pėrjashtimin e ekipit nga botėrori i kontruktorėve, duke i dhėnė edhe njė gjobė rekord prej 100 milionė dollarėsh nga ana e FIA-s. Pėrgjegjėsit - Stepni pranon gjithashtu se skandali i vjetshėm ende nuk ėshtė adresuar tamam nga figurat kyēe tė F.1. U tha shumė, dhe nuk them se gjithēka ishte e pasaktė, por ka ende shumė nėn dhe qė nuk janė thėnė kur duheshin thėnė, shtoi Najxhėll. Kjo ēėshtje u dramatizua pėr arsyes tė tjera, qė do tė bėhen tė ditura pak mė vonė. Disa gjėra janė bėrė politikisht, disa gjėra duhet tė ishin bėrė publike ndryshe nga ēu bėnė, por rezultati ėshtė se askush nuk e di nėse sezoni i vjetshėm u shkatėrruar apo jo. Luis Hemilton bėri njė punė fantastike, por nė fund humbi pėr pak titullin. E ardhmja - Dhe pėr tė ardhmen e tij, Stepni tha se do tė mbetet nė botėn e garave, dhe pse e di mirė se kthimi nė F.1 ėshtė jashtė logjike. Kam shumė oferta interesante, sidomos pėr tu kthyer nė bazat e garave, pėrfundoi ai. Kam punuar nė F.1 pėr shumė vit dhe jam argėtuar, kam fituar jetesėn prej kėtij sporti, por mendoj se kthimi nė kėtė sport ėshtė i pamundur, ndaj do tė kthehem nė bazė. |
|
|
||||
|
||||
|
Fernando Alonso ėshtė i bindur se Renoja do tė dijė tė hedhė njė hap pėrpara nė sezonin 2008. Pas njė viti mungese, spanjolli u kthye nė kabinėn e skuadrės franceze javėn e kaluar nė Herez, dhe u duk menjėherė shumė kompetitiv, dhe pse modeli 2007 i Renosė, R27 nuk luftoi asnjėherė pėr podiumet vitin e kaluar. Frika ime ėshtė se mund tė kalojmė njė tjetėr vit tė vėshtirė, duke luftuar pėr vendin e tetė dhe duke mos pasur kurrfarė motivimi, tha Alonso. Por Renosė i takon tė luftojė pėr podiumet dhe fitoret, dhe me testimet e para tė kryera nė Herez mendoj se mund ta dalim mbanė. Alonso fitoi dy tituj radhazi me Renonė nė 2005-n dhe 2006-n dhe u kthye nė ekipin francez pas njė viti tė dėshtuar me MekLarenin nė 2007-n. Por megjithė frikėn. ai ka besim se modeli i 2008-s do tė japė frytet e veta nė pistė. Mendoj se kemi njė makinė tė mirė, pasi zhvillimi i modelit tė vjetshėm R27 u ndėrpre nė qershorin e kaluar, dhe skuadra mendoi vetėm pėr 2008-n qė atėherė, pėrfundoi Alonso. Nė gjithė kėta muaj kam parė se janė bėrė shumė gjėra tė mira. Pėr gjithė kėto arsye jam i bindur se do tė bėjmė diēka tė mirė nė sezonin 2008, dhe pse kemi ende shumė punė pėrpara.
|
|
|
||||
|
||||
|
Mikael, te henen Ferrari do te testoje perballe MekLarenit ne Herez, per duelin e pare ne prova. Cfare mendoni per modelin e ri?
Gjeja me e rendesishme, aktualisht, eshte qe te jete e besueshme, dhe deri tani nuk kemi hasur asnje problem ne Fiorano. Nuk mund ti vleresojme paraqitjet, sidomos per shkak te shiut te dites se pare. Ne rolin tuaj si kolaudator, a do ta testoni makinen e re? Me siguri do te testoj, por nuk jane planifikuar as dita, as pista. Nuk dua te testoj shpesh, e dua lirine time dhe dua te bej ate qe dua. Xhirot e vjetshme ne Barcelona e Herez duhesin per te kuptuar nese po shkonim ne drejtimin e duhur. Por nese Ferrari do te kerkoje sherbimet e mia, do te jem gati. Sidoqofte, eshte me mire qe te testoj para kampionatit dhe jo gjate zhvillimit te tij. Ne rast se nje titullar do te mungonte, a do ta zevendesonit? Jo. Nuk eshte detyra ime. Keni nje marreveshje me Ferrarin si kolaudator dhe keshilltar. Pasi keni jetuar dhe fituar per vite me Todtin, a do ta ndihmoni dhe Stefano Fomenikalin, bosin e ri te skuadres? Nese do te ma kerkoje, pse jo. Sidoqoftem Stefano eshte i afte dhe eshte pjekur shume. Me shume se nje ndihme, une do te bisedoj per kendveshtrimet qe kemi per cdo detaj teknik. Ne jeni nje ekip i bashkuar dhe jam i sigurt se te gjithe do te bejne punen e tyre. Cfare prisni nga sezoni 2008? Vjet Masa ishte i pafat, pasi per arsye te ndryshme mbeti jashte luftes per titullin. Per sivjet them se te dy pilotet tane do te jene te shpejte dhe do te luftojne me MekLarenin per titujt. BMVja? Eshte permiresuar shume dhe mund te futet ne valle, por edhe Renoja mund te rikthehet. Ku i shihni garat? Ne televizorin e shtepise. Por ne ate me pagese. Ne televizionet e tjera ka shume reklama. Dhe ndonjegere jane pikerisht reklamat e mia qe e nderpresin shikimin e gares... |
|
|
||||
|
||||
|
Kimi: Dua mė shumė tituj!
Kimi Raikonen paralajmėroi dje rivalėt e tij se nuk duhet tė presin asnjė lloj ngopjeje nga ana e tij kėtė sezon, duke pretenduar se ai nuk do tė kėnaqet kurrsesi vetėm me njė titull botėror nė karrierėn e tij nė Formula 1. Piloti finlandez i Ferrarit ėshtė kampioni i botės nė fuqi, pasi e fitoi titullin e vjetshėm pas finales tepėr dramatike tė sezonit nė Ēmimin e Madh tė Brazilit, kur ia rrėmbeu atė britanikut tė MekLaren-Mercedesit, Luis Hemilton, pėr njė pikė tė vetme. Por ndėrsa njė pjesė e pilotėve shpresojnė qė Raikoneni tė mos jetė mė aq i etur pėr sukses sa njė vit mė parė, kur kishte vetėm dy vende tė dyta nė CV-nė e tij nė Formula 1, vetė finlandezi i ka patalajmėruar ata se ėshtė mė i vendosur se kurrė pėr tė bėrė sėrish atė qė bėri nė sezonin 2007, pra tė fitojė Botėrorin. Njė titull ėshtė mė mirė se asnjė, por, sigurisht, unė dua shumė mė tepėr se kaq, tha Raikonen tė hėnėn. Tė gjithė ata qė mendojnė se mund tė jem kėnaqur me kaq, gabohen rėndė. Sigurisht, e di shumė mirė se nuk do tė jetė e lehtė tė konfirmohem, por ne e fillojmė kėtė sezon me objektivin pėr tė fituar njė tjetėr titull pilotėsh, pasi ēdo pozicioniim tjetėr nė kampionat do tė ishte njė zhėgnjim i madh. Dhe pėr tė evituar kėtė zhgėnjim ne po punojmė me gjithė forcat tona pėr tė qenė sa mė tė pėrgatitur pėr sezonin e ri.
|
||||
|
||||
|
Heiki: Do ta thyej Hemiltonin nė pistė!
Sezoni 2008 i F.1 nuk ka filluar ende, por Heiki Kovalainen e ka paralajmėruar shokun e tij te MekLareni, Heiki Kovalainen se duhet tė presė njė betejė tė ashpėr. Kovalaineni u bashkua me MekLarenin pas sezonit tė debutimit me Renonė, por pa treguar ende potencialin e tij tė madh. Megjithatė, te MekLareni ai do tė ketė shansin ta bėjė kėtė, madje duke thyer shokun e skuadrės dhe, pse jo, duke fituar edhe titullin botėror. Vitin e kaluar mėsova shumė. Starti nuk ishte aspak i mirė, por pas asaj goditjeje e rrita nivelin tim nė maksimum. Ishte shumė e rėndėsishme tė bashkėpunoja me skuadrėn pėr tė kuptuar pse isha i ngadaltė nė garat e para dhe pasi hyra nė detaje nisa tė paraqitesha mė mirė, tha finlandezi. Tani synimi im ėshtė tė fitoj titullin botėror. Besoj se mund ta thyej Luisin nė pistė. Skuadra na garanton tė njėjtėn makinė, mua mė duhet vetėm tė punoj, ndaj mendoj se e kam njė shans. Luisi vjet tėrhoqi shumė vėmendje mbi veten, pasi pėr pak desh fitoi titullin, por nėse kėtė do ta bėja unė sivjet, atėherė vėmendja do tė kthehej nga unė.
|
||||
|
||||
|
Luis: Do tu blej shtėpi prindėrve!
Luis Hemiltoni deklaroi se do tė blejė shtėpi tė reja pėr prindėrit e tij tė divorcuar, pasi rinovoi kontratėn e tij me MekLarenin, duke pėrfituar miliona dollarė prej saj. Skuadra angleze deklaroi tė premten se 23-vjeēari ka pėrfituar njė rinovim me pėrfitime tė mėdha ekonomike, pasi fitoi 700 000 dollarė plus bonusin e pikėve nė sezonin e tij tė parė nė F.1, 2007. Sipas lajmeve nėpėr media, Luisi tashmė do tė pėrfitojė mė shumė se 27 milionė dollarė pėr sezon deri nė 2012-n. Dhe i pyetur nga gazeta gjermane Bild am Sonntag pėr planet qė ka pėr shpenzimin e pasurisė sė madhe, ai u pėrgjigj: Nuk mė duhet shumė pėr tė qenė i lumtur. Mercedesi mė jep njė makinė rruge, dhe rrobat dhe orat i marr nga sponsorėt. E vetmja gjė pėr tė cilėn kam nevojė ėshtė ushqimi! Ai hodhi poshtė idenė se mund tė bėjė ēarti tė ēmendura me vajza. Absolutisht jo, u pėrgjigj Hemiltoni. Jam i pėrqendruar nė realizimin e ėndrrės sime pėr tu bėrė kampion bote nė F.1. Do tė doja tė bleja njė shtėpi pėr babanė dhe mamanė time. Ata kanė bėrė gjithēka pėr mua, dhe tani mund tė filloj mė nė fund tu kthej diēka. Hemiltoni mohoi gjithashtu faktin se babai i tij Antoni kishte rritur shumė pėrfitimet e tij vjetore, pasi kishte folur edhe me ekipe rivale nė F.1. Jo, nuk ka pasur asnjė tratativė, pėrveē se me bosėt e mi, pėrfundoi ai. Babai im ka punuar shumė pėr kėtė, dhe unė kam punuar fort nė makinė. Unė dua tė jem te MekLareni, sepse kėtu ndihem si nė shtėpinė time, ndaj nuk kam pse bisedoj me tė tjerė.
|
||||
|
||||
|
Stepni: Gaboi MekLareni, unė nuk kam pėrgjegjėsi!
Najxhėll Stepni, ish-tekniku i Ferrarit nė qendėr tė skandalit tė spiunazhit tė 2007-s nė avantazh tė MekLarenit, ka akuzuar skuadrėn britanike se i ka pėrdorur nė mėnyrė tė ekzagjeruar informacionet qė ai i kishte dhėnė nė mėnyrė tė paligjshme. Dikush i pėrdori ato informacione shumė mė tepėr se sa kisha menduar unė. Nuk duhet ta kishin bėrė kėtė nė njė mėnyrė tė tillė, deklaroi Stepni pėr Sky Sports. Nuk ndihem pėrgjegjės pėr pikėn ku degjeneruan gjėrat. Pasojat - Stepni u pushua nga Ferrari pėr transmetimin e tė dhėnave sekrete tek kolegu i tij te MekLaren-Mercedesi, Majk Kohlan. Madje MekLareni, kohėt e fundit, i paraqiti ndjesėn Ferrarit pėr veprimet e bėra nė 2007-n, veprime qė sollėn pėrjashtimin e ekipit nga botėrori i kontruktorėve, duke i dhėnė edhe njė gjobė rekord prej 100 milionė dollarėsh nga ana e FIA-s. Pėrgjegjėsit - Stepni pranon gjithashtu se skandali i vjetshėm ende nuk ėshtė adresuar tamam nga figurat kyēe tė F.1. U tha shumė, dhe nuk them se gjithēka ishte e pasaktė, por ka ende shumė nėn dhe qė nuk janė thėnė kur duheshin thėnė, shtoi Najxhėll. Kjo ēėshtje u dramatizua pėr arsyes tė tjera, qė do tė bėhen tė ditura pak mė vonė. Disa gjėra janė bėrė politikisht, disa gjėra duhet tė ishin bėrė publike ndryshe nga ēu bėnė, por rezultati ėshtė se askush nuk e di nėse sezoni i vjetshėm u shkatėrruar apo jo. Luis Hemilton bėri njė punė fantastike, por nė fund humbi pėr pak titullin. E ardhmja - Dhe pėr tė ardhmen e tij, Stepni tha se do tė mbetet nė botėn e garave, dhe pse e di mirė se kthimi nė F.1 ėshtė jashtė logjike. Kam shumė oferta interesante, sidomos pėr tu kthyer nė bazat e garave, pėrfundoi ai. Kam punuar nė F.1 pėr shumė vit dhe jam argėtuar, kam fituar jetesėn prej kėtij sporti, por mendoj se kthimi nė kėtė sport ėshtė i pamundur, ndaj do tė kthehem nė bazė.
|
||||
|
||||
|
Alonso: Renoja ka potencial tė madh!
Fernando Alonso ėshtė i bindur se Renoja do tė dijė tė hedhė njė hap pėrpara nė sezonin 2008. Pas njė viti mungese, spanjolli u kthye nė kabinėn e skuadrės franceze javėn e kaluar nė Herez, dhe u duk menjėherė shumė kompetitiv, dhe pse modeli 2007 i Renosė, R27 nuk luftoi asnjėherė pėr podiumet vitin e kaluar. Frika ime ėshtė se mund tė kalojmė njė tjetėr vit tė vėshtirė, duke luftuar pėr vendin e tetė dhe duke mos pasur kurrfarė motivimi, tha Alonso. Por Renosė i takon tė luftojė pėr podiumet dhe fitoret, dhe me testimet e para tė kryera nė Herez mendoj se mund ta dalim mbanė. Alonso fitoi dy tituj radhazi me Renonė nė 2005-n dhe 2006-n dhe u kthye nė ekipin francez pas njė viti tė dėshtuar me MekLarenin nė 2007-n. Por megjithė frikėn. ai ka besim se modeli i 2008-s do tė japė frytet e veta nė pistė. Mendoj se kemi njė makinė tė mirė, pasi zhvillimi i modelit tė vjetshėm R27 u ndėrpre nė qershorin e kaluar, dhe skuadra mendoi vetėm pėr 2008-n qė atėherė, pėrfundoi Alonso. Nė gjithė kėta muaj kam parė se janė bėrė shumė gjėra tė mira. Pėr gjithė kėto arsye jam i bindur se do tė bėjmė diēka tė mirė nė sezonin 2008, dhe pse kemi ende shumė punė pėrpara.
|
||||
|
||||
|
Shumaker: E dua lirine time, ndaj me garat e kam mbyllur!
? Mikael, te henen Ferrari do te testoje perballe MekLarenit ne Herez, per duelin e pare ne prova. Cfare mendoni per modelin e ri? ? Gjeja me e rendesishme, aktualisht, eshte qe te jete e besueshme, dhe deri tani nuk kemi hasur asnje problem ne Fiorano. Nuk mund ti vleresojme paraqitjet, sidomos per shkak te shiut te dites se pare. ? Ne rolin tuaj si kolaudator, a do ta testoni makinen e re? ? Me siguri do te testoj, por nuk jane planifikuar as dita, as pista. Nuk dua te testoj shpesh, e dua lirine time dhe dua te bej ate qe dua. Xhirot e vjetshme ne Barcelona e Herez duhesin per te kuptuar nese po shkonim ne drejtimin e duhur. Por nese Ferrari do te kerkoje sherbimet e mia, do te jem gati. Sidoqofte, eshte me mire qe te testoj para kampionatit dhe jo gjate zhvillimit te tij. ? Ne rast se nje titullar do te mungonte, a do ta zevendesonit? ? Jo. Nuk eshte detyra ime. ? Keni nje marreveshje me Ferrarin si kolaudator dhe keshilltar. Pasi keni jetuar dhe fituar per vite me Todtin, a do ta ndihmoni dhe Stefano Fomenikalin, bosin e ri te skuadres? ? Nese do te ma kerkoje, pse jo. Sidoqoftem Stefano eshte i afte dhe eshte pjekur shume. Me shume se nje ndihme, une do te bisedoj per kendveshtrimet qe kemi per cdo detaj teknik. Ne jeni nje ekip i bashkuar dhe jam i sigurt se te gjithe do te bejne punen e tyre. ? Cfare prisni nga sezoni 2008? ? Vjet Masa ishte i pafat, pasi per arsye te ndryshme mbeti jashte luftes per titullin. Per sivjet them se te dy pilotet tane do te jene te shpejte dhe do te luftojne me MekLarenin per titujt. BMV?ja? Eshte permiresuar shume dhe mund te futet ne valle, por edhe Renoja mund te rikthehet. ? Ku i shihni garat? ? Ne televizorin e shtepise. Por ne ate me pagese. Ne televizionet e tjera ka shume reklama. Dhe ndonjegere jane pikerisht reklamat e mia qe e nderpresin shikimin e gares...
|
||||
|
||||
|
Ultrasit e Alonsos fyejnė Luisin!
4 Shkurt Fishkėllima e mė pas ulėrima. Tė pamėshirshme, tronditėse dhe tė ashpra sharjet, sa herė qė Luis Hemiltoni kalonte me MekLarenin e tij nė pjesėn e drejtė tė bokseve, qėndronte para ndonjė tribune, apo rikthehej nė bokse. Entuziazmuese dhe tė mbushura me dashuri ulėrimat, ndaj njė Fernando Alonso ndoshta kurrė tė dashuruar sa dje. Telenovela me fund rrėnqethės e Botėrorit tė vjetshėm, e mbyllur me divorcin e kampionit nga Oviedo me MekLarenin, e ndezi me tė gjithė kuptimin e fjalės publikun spanjoll. Tė shtunėn ishin plot 23 000 tifozėt dhe nė tribunat e Barcelonės shiheshin parrula nė favor tė Fernandos: Do tė jemi gjithnjė me ty, Tė punosh me ata qė tė respektojnė ėshtė shumė e rėndėsishme dhe tek Renoja e bėjnė kėtė. Por nuk mungonin as parullat kundėr ish?shokut tė tij tė skuadrės: Hemilton flet shumė, je njė llafazan; Ron e Luis do tė jeni gjithnjė nė borxh me Alonson, De la Rozėn dhe tifozėt spanjollė; Shėrbimi funeral ėshtė njė eksluzivitet MekLaren, tė shohim kė do tė mbysnin nė 2008?n. Por ka edhe nga ata qė dinė tė ekzagjerojnė me fyerjet ndaj pilotit me ngjyrė tė Shigjetave tė Argjendta, duke u kėnaqur sė mbushuri me epitete mekanikėt sa herė qė ata nxjerrin kokėn nga bokset. E kėshtu, drejtori i pistės, Ramon Praderas, sė pari heq parrullat shumė ofenduese, e mė pas urdhėron qė zona pas padokut, ku ėshtė pozicionuar MekLareni, tė boshatiset nga tifozėt, ashtu si edhe tarraca sipėr bokseve. Njė masė e detyrueshme, dhe pse gjithēka ndalet nė protestat verbale, por e nxehur edhe nga vetė MekLareni, qė vjet nė Ēmimin e Madh tė Italisė, nė mes tė stuhisė sė skandalit tė spiunazhit, i kishte urdhėruar personelit tė saj, tė hiqte bluzat e skuadrės para se tė dilnin nga pista, nė mėnyrė qė tė mos kishin probleme me tifozėt e Ferrarit, qė gjithnjė janė me qindra mijėra nė Monza. Ku i dihet, ndoshta Formula 1 po kopjon veset mė tė shėmtuara tė futbollit... Masa: Do ta mund Kimin! Felipe Masa pranon se tė qėnurit kampion bote nė fuqi mund ti japė Kimi Raikonenit njė farė avantazhi psikologjik kėtė vit, por kjo nuk do tė thotė qė ai nuk do tė arrijė tė luftojė edhe vetė pėr titullin. Raikonen fitoi titullin e 2007?s pėr njė pikė tė vetme ndaj Luis Hemiltonit, ndėrsa Masa mbeti i katėrti nė renditje pas problemeve mekanike. Por ndėrsa braziliani pranon se fitorja e vjetshme mund ti japė finlandezit njė farė avantazhi, ai ka besim se mund ta thyejė shokun e skuadrės nė duelin botėror tė 2008?s. Kur fiton diēka ke gjithnjė avantazh, siē ndodhi edhe me mua pasi arrita tė fitoj garėn time tė parė nė F.1, tha Masa. Por pėrsa i pėrket paraqitjes kjo nuk sjell asnjė ndryshim: pėr tė qenė kampion bote tė duhet jithēka, edhe fat, dhe vjet Kimi pati mė shumė se unė. Por sivjet unė ndihem i fortė dhe mė i motivuar se gjithēka, sepse e di qė kam gjithpka pėr tė luftuar nė kushte tė barabarta. Fernando: Starti i gabuar, ndėshkohet rėndė! Fernando Alonso pranoi tė shtunėn se tashmė pilotėt rrezikojnė tė humbasin gjithė garėn nėse nuk kryejnė njė start tė mirė, pas heqjes sė ndihmave elektronike. FIA vendosi tė heqe kontrollin e traksionit pėr sezonin 2008, por me kėtė vendim makinat nuk do tė mund tė kryejnė njė start tė rregullt pa xhirim gomash, ndaj pėr pilotėt rreziku i humbjes sė shumė pozicioneve ėshtė shumė mė i madh se nė sezonet e kaluara. Dhe Alonso pranon se kjo ėshtė njė gjė qė mund tė shihet shpesh nė garat e 2008?s. Tani jo gjithēka kontrollohet nga paketat elektronikke nė start, pasi pjesa mė e madhe e tij varet nga vetė piloti, tha ai. Sigurisht, ne mund tė ndihmohemi disi me ndonjė hartė tė motorit apo diēka tė tillė, por ėshtė e vėrtetė qė sivjet startet do tė jenė shumė tė hapur. Mė parė nėse gaboje mund tė humbisje maksimumi njė ose dy vende, por tani nėse gabon nė start dhe gomat tė xhirojnė mė shumė seē duhet, mund tė humbasėsh pesė apo gjashtė vende, pasi ndryshimi ėshtė shumė mė i madh. Pėr kėto arsye unė mezi po pres Australinė, pėr tė parė si do tė shkojnė ngjarjet nė kėtė drejtim. Ne si Reno kemi qenė shumė tė mirė nė start nė tė kaluarėn, pasi sistemi ynė ishte mė i mirė se i tė tjerėve, por sivjet gjėrat mund tė ndryshojnė, ndaj nuk mund tė marrim asgjė pėr tė garantuar.
|
||||
|
||||
|
Kimi: Dua mė shumė tituj!
29 Janar Kimi Raikonen paralajmėroi dje rivalėt e tij se nuk duhet tė presin asnjė lloj ngopjeje nga ana e tij kėtė sezon, duke pretenduar se ai nuk do tė kėnaqet kurrsesi vetėm me njė titull botėror nė karrierėn e tij nė Formula 1. Piloti finlandez i Ferrarit ėshtė kampioni i botės nė fuqi, pasi e fitoi titullin e vjetshėm pas finales tepėr dramatike tė sezonit nė Ēmimin e Madh tė Brazilit, kur ia rrėmbeu atė britanikut tė MekLaren-Mercedesit, Luis Hemilton, pėr njė pikė tė vetme. Por ndėrsa njė pjesė e pilotėve shpresojnė qė Raikoneni tė mos jetė mė aq i etur pėr sukses sa njė vit mė parė, kur kishte vetėm dy vende tė dyta nė CV-nė e tij nė Formula 1, vetė finlandezi i ka patalajmėruar ata se ėshtė mė i vendosur se kurrė pėr tė bėrė sėrish atė qė bėri nė sezonin 2007, pra tė fitojė Botėrorin. Njė titull ėshtė mė mirė se asnjė, por, sigurisht, unė dua shumė mė tepėr se kaq, tha Raikonen tė hėnėn. Tė gjithė ata qė mendojnė se mund tė jem kėnaqur me kaq, gabohen rėndė. Sigurisht, e di shumė mirė se nuk do tė jetė e lehtė tė konfirmohem, por ne e fillojmė kėtė sezon me objektivin pėr tė fituar njė tjetėr titull pilotėsh, pasi ēdo pozicioniim tjetėr nė kampionat do tė ishte njė zhėgnjim i madh. Dhe pėr tė evituar kėtė zhgėnjim ne po punojmė me gjithė forcat tona pėr tė qenė sa mė tė pėrgatitur pėr sezonin e ri. |